social media - what for?

28 December 2016

 

 

 

 

 

Ibland undrar jag hur vissa marknadsförare och socialamedia strateger fungerar egentligen? Kanske de tror de kan sitt område, locka följare, och inte kan analysera utifrån specifika hänsynstaganden. Sällan blir jag upprörd, men när jag såg TV4-programmet "Kungahuset 9-5" blev jag helt ställd!

En "kunnig" person tittar på kungliga familjens instagramkonto och kallt konstaterar att det inte finns tillräckligt med följare? Jag som bara är 22 år vet redan att antal följare på instagram inte har ett smack att göra med seriös marknadsföring. Ett instagramkonto upplagt av kungahuset är som jag ser det att nå ut med det de vill stå för, inte mer och inte mindre! Sedan föreslogs i programmet av den "kunnige" att alla i kungafamiljen skulle ha egna instagramkonton och lägga ut mer privata och självtagna bilder (selfies) etc. Jag ska erkänna, det vara närapå att jag stängde av TVn.

Jag har så många vänner och bekanta som har hundratusentals och vissa miljontals följare på instagram. Inte är många av dem förebilder med budskap på något sätt, vissa till och med tvärtom såsom dåliga förebilder. Om målet för denna marknadsförare och instagramstrateg är att kungahuset ska få fler instagramföljare, varför inte säga som det är? Bästa vägen att få följare (förutom att köpa följare eller ständigt följa andra och därefter ta bort dem) är fåniga selfies, utmanande och avklädda bilder eller varför inte lämna ut hela sitt inre liv och sin ångest för alla att bevittna! Det du mister i anseende, vinner du i följare, vissa verkar tro att det har något med seriös marknadsföring att göra. Sociala media är en modern produkt, frågan är vill våra kommande generationer tillbringa så mycket tid med att titta ner i en mobilskärm för att bevittna andras liv? Jag hoppas på en snar förändring till andra värderingar om vad tid ska användas till! 

Lyckligtvis har kungahuset sunt förnuft och en hovstat som har erfarna och kompetenta personer anställda inom information, press och marknadsföring, så denna "kunnige" instagramstrategs råd kommer förbipasseras obemärkt. Enligt mig var "Kungahuset 9-5" en tafflig produkt, förutom när kungligheterna själva fick eget utrymme att prata. Nu ser jag istället fram emot SVT1s traditionella "Året med Kungafamiljen" ikväll, sådetså! Pussen

 

 

 

Picture from www.instagram.com/kungahuset. Please click on image for a closer look.

 

 

 


0 COMMENTS